2012. október 3., szerda

Nádasdy Ádám: Bevezetés a nyelvtudományba


"...a vezető külföldi egyetemek kifejezetten nyitott online kurzusokat terveznek és tesznek elérhetővé az interneten. De a magyar egyetemek és kutatóintézetek sem akarnak lemaradni az online pörgésről. Tegnap óta bejárhatunk Nádasdy Ádám nyelvész bevezető nyelvészeti előadásaira a képernyő előtt ülve is.
A 2011/2012-es tanév első félévében az ELTE Bölcsészettudományi Karán zajlott Bevezetés a nyelvtudományba című kurzus előadásainak anyaga ugyanis megtekinthető az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján. A kilenc, egyenként 90 perces előadás néhány bevezető alkalom után a nyelvi szinteken, illetve a nyelvleírás területein megy végig a hangtantól egészen a jelentéstanig. Ezeken kívül van még szó a nyelvi normáról és a nyelvváltozatokról – az úgynevezett szociolingvisztika kutatási területeiről, illetve a nyelvi változásról, a nyelv történetéről.
A kurzus vezetője, Nádasdy Ádám sokaknak ismerős lehet a Mindentudás Egyeteméről, vagy a Magyar Narancsban éveken keresztül futó, Modern talking című nyelvészeti-nyelvi ismeretterjesztő esszéiről. Akik ismerik az írásait, tudhatják, hogy magyarázatai mindig frappánsak, példái, hasonlatai amellett, hogy megvilágító erejűek, még sokszor mulatságosak is." - Nyelv és Tudomány (nyest.hu)




Az elöadások a 2011/12-es tanév 1. félévében voltak a Gólyavárban. A felvételeket Solymosi Tamás készítette ....
A kurzus tankönyve: Kenesei István (szerk.): A nyelv és a nyelvek (6., javított, bővített kiadás), Akadémiai Kiadó, Bp., 2011.

http://www.nytud.hu/archiv/nadasdy/bevnyelvtud.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése